fallback

UniCredit по-оптимистично настроена за Централна и Източна Европа

Качеството на активите на групата в ЦИЕ се влошава, но с по-бавен темп, смята главният изпълнителен директор на банката Алесандро Профумо

19:43 | 13.05.09 г.

Италианскиата финансова група UniCredit SpA, която е най-големият кредитор в Централна и Източна Европа е по-оптимистично настроена за отражението на кризата в региона поради забавяне на обезценката на активите на групата.

Това е заявил Алесандро Профумо, главен изпълнителен директор на UniCredit по време на пресконференция, цитиран от агенция Ройтерс.

Банката, която e четвъртата по големина в Европа по пазарна капитализация, може да увеличи капитала на подразделението си в Австрия, както и на това в Италия, заяви още Профумо.

Печалбата преди данъци за първото тримесечие на годината на UniCredit отчете спад от 48 на сто като печалбата преди данъци от подразделенията и в Централна и Източна Европа спадна с 21 на сто.

Най-чувствителен е спадът в Полша, където ценова война между местните банки за привличане на повече депозити е свалила драстично лихвените маржини на повечето банки в страната, съобщава още Ройтерс.

Според главния изпълнителен директор на UniCredit, качеството на активите в ЦИЕ все още се влошава, но с по-бавен темп отколкото в началото на годината.

Провизиите за лоши кредити в региона са се утроили като за това най-много са допринесли руското, украинското, казахстанското и чешкото подразделение на групата.

Нетната печалба за групата възлезе на 447 млн. евро за първото тримесечие и съвпадна с оценките на анализаторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още