fallback

Разпродажби на борсата в САЩ след данните за продажбите на дребно*

Основните индекси на Wall Street загубиха около 2%

23:22 | 13.05.09 г.

Wall Street затвори на червено, след като пазарът беше изненадан от данните за продажбите на дребно в САЩ за април. Dow Jones Industrial Average загуби 2,18% до 8 285 пункта, Nasdaq падна с 3,01% до 1 664 пункта, а широкият S&P 500 се понижи с 2,69% до 884 пункта.

Поради слабото потребление на потребителски електроуреди и бензин, продажбите на американските вериги спаднаха средно с 0,4 на сто през миналия месец, което е втори поред месечен спад. Очакванията на икономисти и анализатори бяха индексът на продажбите на дребно да не отчете промяна спрямо март.

Индикаторът е сред най-важните показатели, описващи състоянието на щатската икономика, тъй като потреблението заема 75% от нея.

Друг ключов сегмент от американската икономика – жилищният сектор, също разочарова Wall Street. Днес Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) разпространи данни, според които цената на жилищата в САЩ се е понижила с 14 на сто през първото тримесечие на годината спрямо предходното.

От друга страна данни на RealtyTrac Inc показаха, че броят на домакинствата, заплашени от отнемане на жилище, се е увеличил с 32 на сто през април в сравнение със същия период на миналата година.

*Информацията е актуална към 23 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още