fallback

Рекорден годишен спад на индустриалното производство в еврозоната

Индустриалното производство намалява с 20,2% на годишна база

12:53 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който измерва стойността на продукцията на всички производствени, добивни и комунални компании в еврозоната, отчете спад от 2% на месечна база през март. В сравнение със същия месец на 2008 г., индустриалното производство се понижава с 20,2 на сто, което е нов рекорден годишен спад на показателя.

Лошите данни загатват, че може да се очаква значително свиване на икономиката на 16-те страни, въвели еврото, през първото тримесечие на годината. Индустриалното производство генерира около 17% от брутния вътрешен продукт на еврозоната.

Данните, публикувани от европейската статистическа служба, се оказаха доста по-лоши от пазарните очаквания. Предварителните прогнози бяха за по-слабо месечно понижение от 1% и годишен спад от 17,6%.

Изменението на индекса за предишния месец бе коригирано надолу и вече възлиза на -2,5% на месечна и -19,1% на годишна база.

Сред всички компоненти на индекса най-силно намалява производството на енергия и потребителски стоки с дълготрайна употреба – съответно с 2,8% и 2,5% на месечна база. Производството на капиталови стоки също отчита сериозен спад от 0,5% за месеца и 23,5% в рамките на годината.

Най-силно се свива индустриалното производство в Естония, Люксембург и Испания – съответно с 29,7%, 29,6% и 24,7% на годишна база. Спадането на индустриалното производство се обуславя от свиването на потреблението в световен мащаб.

В петък ще бъдат публикувани предварителните данни на евростат за брутния вътрешен продукт на еврозоната за първото тримесечие на тази година. Пазарните очаквания са за свиване на икономиката в 2,1% на тримесечна база, след като през последните три месеца на годината бе отчетен спад на БВП от 1,6%.

След новината за неочаквано силния спад на индустриалното производство, единната валута изгуби близо 0,2% от стойността си спрямо щатския долар до 1,3664 долара за едно евро. Към 12:45 ч. българско време еврото навакса част от загубеното и вече се разменя срещу 1,3683 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още