fallback

Руската борса закова 100% ръст за по-малко от четири месеца

Основният индекс RTS постигна дъно на 23 януари при 498,20 пункта, днес вече се намира на двойно по-висока стойност

12:31 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът определено се завърна на руската борса. От края на януари, когато основният индекс RTS се срути до най-ниската си стойност от септември 2003 година насам, масираните покупки изведоха бенчмарка до възход от точно 100%.

Шестгодишното дъно на руския пазар беше достигнато на 23 януари при цена на затваряне 498,20 пункта за индекса RTS. По време на днешната сесия показателят скочи над нивото от 998 пункта, което му донесе повишение от 100 процента спрямо дъното.

Ръстът на борсата в Русия идва на фона на отсъствие на фундаментални новини, които да покажат стабилизиране на икономиката или подобряване на макроикономическите показатели. Това означава, че или пазарите са приели, че разпродажбите от миналата година са били прекалено драстични, или че бъдещето пред страната е благоприятно за борсово търгуваните компании.

Случващото се на руския пазар дава поредното доказателство, че фондовите пазари са изпреварващ показател за състоянието на икономиките. На фона на неспиращите проблеми пред руската икономика и очакванията за икономически спад от 6 на сто тази година, инвеститорите показват завидно доверие в бъдещето на компаниите, търгувани на борсата.

Резкият възход на руската борса бе съпроводен от поскъпване на руската рубла в продължение на около два месеца. След като през февруари валутата на страната отчиташе обезценка от над 35 на сто, тя постепенно започна да поскъпва. Това накара шефовете на централната банка да променят очакванията си и да започнат да залагат, че растежът в курса на рублата ще продължи.

Пазарните анализатори обаче са на друго мнение и посочват, че стабилността е само временна, а то края на годината се очаква обезценка на рублата с поне 15 на сто. Това подклажда опасения от инфлация, което прави инвестициите по-атрактивно място за запазване на стойността.

Поскъпването на рублата може да бъде отдадено на няколко фактора, като водещ сред тях е интересът към капиталовия пазар. Покупките на книжа от руския пазар в общия случай се извършват в рубли, макар да има и възможност за инвестиции в долари. Фактор за поскъпването на рублата е и повишението в цената на петрола, което има възможност да подкрепи макроикономическите показатели на страната.

Независимо какви са причините за поскъпването на рублата и повишението на борсовите индекси обаче, вниманието към руския пазар трябва да бъде голямо. Причината за това е, че страната все още се приема като опасна за инвестиции от гледна точка на политическия риск, а много инвеститори се отдръпнаха заради затварянето на борсата при острите спадове на индексите през есента.

От началото на годината руският индекс RTS вече се движи с ръст от над 57 на сто, за последните 12 месеца обаче пазарът е точно с още толкова надолу. За същите периоди основният български индекс SOFIX се движи съответно с ръст от 5,3 на сто и понижение от близо 69%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още