fallback

Dow Jones колебливо излезе на „зелена” територия

Продължава борбата за надмощие между позитивните и негативните очаквания за икономиката

23:16 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

В края на борсовата сесия в САЩ във вторник индексът Dow Jones Industrial Average успя да се върне на зелената си територия от началото на търговията, въпреки че прекара по-голяма част от нея на минус. S&P 500 и Nasdaq Composite обаче не последваха този пример и затвориха със загуби.

Първият индикатор завърши с повишение от 0,6% до 8469 пункта, а останалите два се понижиха съответно с 0,1% и 0,89%.

Колебанията в пазарните движения за пореден път се формираха от борбата за надмощие между оптимизъм и песимизъм за икономиката, която според някои скоро ще започне да се възстановява, а за други е далече от този момент.

Повод за позитивизъм станаха данните за търговския дефицит на Щатите, който се е увеличил до 26,7 млрд. долара през март, но пък се оказа по-малък от очакванията на анализаторите. Средните очаквания бяха за растеж до 29,2 млрд. долара.

Светъл лъч надежда сред инвеститорите внасят и зачестилите напоследък изказвания на водещи фигури за очаквания за по-скорошно излизане от кризата, отколкото се прогнозираше доскоро. В този дух говориха например ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, а също и инвеститорът милиардер Джордж Сорос.

По отношение на банките обаче нещата не стоят никак розово и голяма част от финансовите книжа продължават да губят от стойността си. Немалко банки, получили помощ от правителството, вече обявиха, че ще върнат задълженията си, съобщенията им обаче се приемат със смесени чувства и опасенията за сектора остават. Късите продажби по тези позиции донякъде раздвижваха търговията с тях през последните седмици, като занапред според анализаторите ще е нужен нов стимул за пазарните участници, който да даде по-дефинитивна посока на движение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още