fallback

Лек спад за европейските акции въпреки оптимизма за химическия сектор

Акциите на химическите компании поскъпнаха след прогнози за добро представяне на сектора

19:59 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции затвориха на по-ниски нива спрямо вчера, като покачването при компании като химическите производители Lanxess и Rhodia беше неутрализирано от загуби по финансовите позиции.

Излизайки ту на зелена, ту на червена територия по време на сесията, паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 в крайна сметка приключи търговията във вторник с понижение от 0,2 на сто до ниво от 206,18 пункта. Въпреки това индикаторът се задържа на равнище, което е с над 30% по-високо от интрадневните минимуми, регистрирани през март.

Най-понижаващи се днес бяха банковите книжа. Акциите на KBC Group паднаха с повече от 14% в Брюксел, а тези на Lloyds Banking Group, повлияни от негативни оценки за финансовата институция, поевтиняха с 10,3 на сто в Лондон.

За разлика от тях, компаниите от химическия сектор отбелязаха ръстове в цените на акциите си. Книжата на Rhodia се повишиха със 7,75 на сто, а при Lanxess покачването възлезе на 0,65 на сто.

Два независими един от друг обявени днес доклада показаха повишаване на доверието към сектора поради надежди за икономическо възстановяване. Мненията са на J.P. Morgan и Credit Suisse.

На регионални ниво френският борсов индекс CAC 40 падна с 0,54 на сто до 3231,10 пункта, немският DAX изгуби 0,26 на сто до 4854,11 пункта, а британският FTSE 100 отбеляза спад от 0,22 на сто до 4425,54 пункта.

В Централна и Източна Европа обаче, докато румънският и унгарският пазар последваха негативната тенденция, то борсите в Полша, Чехия, Хърватия и Русия регистрираха повишения. У нас най-старият борсов индекс SOFIX загуби 0,02% от стойността си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още