fallback

ЕС не остава по-назад и също ще „стресира“ банковата си система

До есента се очаква водещите банки в Европа също да минат процедури за тестване на издръжливостта и капиталовите им позиции

15:44 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като стрес-тестовете на американската банкова система приключиха, в Европа също решиха да предприемат подобен подход и да подложат на изпитание капиталовите позиции и издръжливостта на водещите банки в Европейския съюз. За разлика от САЩ обаче, европейският подход предвижда да се провери състоянието на банковата индустрия като цяло, а не на отделните нейни представители.

Изпитанията на банковата система ще бъдат направени до есента, като тогава ще стане ясно дали банките са достатъчно добре капитализирани, ставя ясно от информация на немското издание на вестник Financial Times.

Тестовете ще трябва да бъдат извършени от националните банкови регулатори, а правилата ще бъдат определени от Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS).

Решението за стрес-тестовете е било взето от финансовите министри на страните от Европейския съюз, които са се споразумели изводите от изследването да бъдат изготвени на база целия сектор, а не за всеки отделен негов представител поотделно. Така щяло да се покаже цялостното състояние на банковата система, смятат министрите.

По преценки на анализатори на Международния валутен фонд европейските банки имат огромна нужда от привличане на капитал, като според някои оценки тя възлиза на около 1 трлн. долара. До момента финансовите институции си били осигурили едва 40 на сто от нужното финансиране, смятат от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още