fallback

В Калифорния се чудят дали да уволняват учители или да пускат затворници

Губернаторът на щата се изправя пред все по-остри проблеми, свързани с огромния бюджетен дефицит на щата

14:30 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проблемите с бюджетния дефицит на американския щат Калифорния се изострят толкова силно, че накараха губернатора Арнолд Шварценегер да предприеме силен натиск върху местния парламент за приемане на мерки за балансиране на бюджета.

Бившата филмова звезда стигна дотам да заплаши законодателите в щата, че ако не приемат предложените от него мерки за редуциране на отрицателното салдо, той щял да бъде изправен пред изключително неприятен избор – или да освободи 40 хил. души от затворите, или да съкрати 51 хил. учители.

Шварценегер предложи на законодателите бюджетът на щата да бъде финансиран чрез емитиране на облигации, обезпечени с печалби от лотарията, както и чрез отклоняване на част от акцизите върху цигарите и част от данъците на високоплатените жители на Калифорния, които трябва да бъдат вдигнати. В противен случай според него дефицитът щял да скочи с още 6 млрд. долара.

Очакванията на местната власт са дефицитът в бюджета на Калифорния да набъбне до 15 млрд. долара до юни 2010 година. Половината от този дефицит ще бъде отчетена през настоящата фискална година, която приключва след седем седмици, съобщава Bloomberg.

Силното увеличение на дефицита идва около три месеца, след като законодателите приеха пакет за съкращаване на разходите и увеличаване на данъците за попълване на рекордната дупка от 42 млрд. долара в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още