fallback

Инвеститорите в Азия предпочетоха да приберат печалбите си

Корекцията дойде, след като оценката на компаниите в региона отчете най-високата си стойност за последните пет години

12:20 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всички азиатски индекси отстъпиха във вторник. Корекцията дойде, след като оценката на компаниите в региона отчете най-високата си стойност за последните пет години в понеделник и инвеститорите започнаха да разпродават. На положителна територия приключи единствено борсовата търговия в Хонконг, Китай и Индия.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific направи крачка назад от седеммесечния връх, който покори в началото на седмицата. Показателят прекрати печелившата серия от предишните шест дни и днес се движи с понижение от 1,5% до 97,12 пункта. Сред най-губещите отново се наредиха финансовите компании в състава на индекса, които допринесоха за близо половината от дневното му понижение.

Спекулациите, че най-тежкият период от икономическата криза е отминал, изстреляха в понеделник MSCI Asia Pacific до най-високата му стойност от октомври миналата година досега. По този начин средната оценка на компаниите, включени в MSCI Asia Pacific, стана 28 пъти по-голяма от техните приходи, по данни на Bloomberg. Индексът е имал подобна висока стойност на P/E последно през март 2004 г.

Индексът на сините чипове Nikkei 225, както и по-широкият Topix, изгубиха по 1,6% от стойността си в края на борсовата сесия в Токио. Най-силно пострадаха акциите на финансовите компании и износителите, главно поради липсата на солидни доказателства за възстановяването на икономиката и поскъпването на японската йена.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се повиши с 2,3% и изцяло компенсира вчерашните загуби. По-широкият Shanghai Composite добави 1,5%, след като стана ясно, че инвестициите в китайски имоти са нараснали с повече от 30% на годишна база през април. Според икономисти това ще неутрализира негативните ефекти от спада на износа и ще подкрепи икономиката на страната. Днес стана ясно, че износът на Китай намалява с 22,6% на годишна база през април.

Борсовата сесия в Хонконг също бе много волатилна, но в крайна сметка Hang Seng завърши на положителна територия, след като добави 0,4% до 17153,64 пункта.

В Индия BSE Sensex 30 успя да преодолее спадовете от ранните часове на търговията и спечели близо 2% до 11 910,96 пункта. По време на предишните две сесии индексът загуби повече от 3%. Силната волатилност на борсовия пазар в Индия през последните няколко седмици се обуславя от провеждането на парламентарни избори, резултатите от които ще станат ясни на 16 май.

Борсовите индекси в Тайван и Южна Корея заличиха спечеленото в понеделник. Тайванският Taiex загуби 3,2%, което е най-силният дневен спад за последните три седмици, след като инвеститорите предпочетоха да кешират своите печалби. Южнокорейският Kospi се понижи с 0,8%, след като централната банка на страната взе решение да остави основната лихва непроменена на ниво от 2 процента.

Със загуби приключи и борсовата сесия в Австралия, където S&P/ASX 200 се понижи с 1,2%, а в Нова Зеландия NZX 50 FF Gross падна с 0,6%. Индексът на цените на хранителните продукти в Нова Зеландия продължи да се понижава, докато в Австралия новите одобрени молби за ипотечни кредити се увеличиха за шести пореден месец през март, благодарение на лихвените съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още