fallback

М. Уитни: Не бих притежавала американски банкови акции

Финансовите институции са надценени и добрите им резултати се дължат на правителството, смята именитата пазарна анализаторка

12:02 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките на американския пазар са надценени, тъй като успяват да постигнат добрите си резултати за тримесечието благодарение на помощ от държавата, смята една от най-известните жени-анализатори на борсовия пазар Мередит Уитни.

„От фундаментална гледна точка не бих купила такива акции. Бизнес моделът на банките няма да се възстанови такъв, какъвто беше“, заявява Уитни в интервю за CNBC.

Мередит Уитни е бивш анализатор в Oppenheimer, а в последствие откри собствена инвестиционна компания. Според нея трябва да се намери решение на проблема с лошите активи на банките преди да се е стигнало до прекомерно разпространяване на негативните ефекти.

Уитни смята, че банковото рали, на което станахме свидетели през последните седмици, се дължи изцяло на действията на американското правителство. В своето ядро обаче банките били слаби и техните печалби са несъществени.

Анализаторката е на мнение, че заради намесата на правителството се е стигнало до промяна в правилата на търговия. „Инвеститорите правят своите инвестиции по това, което считат за правила на играта. Когато обаче правителството се намеси – правилата вече не важат“. Най-голямата опасност според нея е това, че поради тази причина дребните инвеститорите ще спрат да търгуват за известно време, тъй като няма да знаят на кого да се доверят.

Прогнозата на Уитни е, че потребителските разходи в САЩ ще останат понижени и през следващите месеци. Свиването на кредитирането набира все по-голяма сила, което води до негативната тенденция. Като пример за пониженото кредитиране Уитни посочва Bank of America, която е съкратила с над 200 млрд. долара кредитните линии по кредитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още