fallback

Инвеститорите сложиха стоп на борсовото рали на Wall Street

След двумесечен възход дойде време за прибиране на печалбите, което доведе до спад на борсовите индекси

23:07 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна с отстъпление и за американските индекси. По-рано днес на червено приключи търговията в Европа, докато на азиатските борси днес цареше умереният оптимизъм.

Днес основната новина, която повлия за развитието на сесията, беше свързана с финансовия сектор на САЩ. Четири от участвалите на стрес-тестовете банки обявиха, че ще направят опит да привлегат значителни средства от пазара с цел връщане на взетите от държавата кредити през есента на миналата година.

Това доведе до разпродажби на акциите от финансовия сектор, като причините са основно две – освобождаване на средства за предстоящите увеличения и продажби на акции на въпросните банки и прибиране на печалбите след близо двумесечното рали.

Днес индексът на сините чипове на борсата в САЩ Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,8 на сто до 8 419,73 пункта. От попадащите в бенчмарка 30 компании, 24 понижиха пазарната си капитализация днес, като най-силно поевтиняха акциите на General Motors – с 10,56 на сто. Книжата на Bank of America изгубиха 7,4 на сто, а тези на Citigroup – 4 на сто.

Широкият американски индекс S&P 500 падна с 2,15 на сто до 909,24 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отстъпи с 0,45 на сто до 1 731,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още