fallback

Бюджетен дефицит от 1,8 трлн долара грози САЩ

Сумата надвишава четири пъти рекордния дефицит за 2008 година, правителството взима назаем почти 50% от всеки похарчен долар

18:39 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поради факта, че американската икономика се представя по-слабо от предварителните очаквания, Белия дом прогнозира задълбочаване на проблемите с бюджетния дефицит на САЩ ще се задълбочат. Според оценките на администрацията, 50 цента от всеки похарчен от държавата долар тази година ще трябва да бъдат взети назаем.

Новите прогнози са, че бюджетният дефицит за настоящата фискална година ще се увеличи с 89 млрд. долара и ще надхвърли колосалните 1,8 трлн. долара, пише АР. Това е близо четири пъти повече от регистрираното за миналата година отрицателно салдо.

Основните генератори на разходи са парите за спасяване на компаниите от Wall Street, икономическият план на президента Барак Обама, както и огромният дисбаланс между приходите и разходите в държавната хазна.

За момента икономиката на САЩ се представя по-слабо отколкото се очакваше и това би следвало да отложи стабилизирането на ситуацията с дефицита. Поради тази причина от Белия дом предвиждат огромно отрицателно салдо в бюджета и догодина – цели 1,3 трлн. долара.

През настоящата година правителството на САЩ ще трябва да вземе назаем 46 цента от всеки един долар, отпуснат като заем или разход. В противен случай плановете на Барак Обама няма да може да бъдат осъществени.

Според прогнозите на правителството за периода 2010-2019 година нито веднъж няма да станем свидетели на бюджетен дефицит под 500 млн. долара, а цялата сума за въпросните години ще надхвърли 7,1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още