fallback

Пол Кругман: САЩ се нуждаят от нов план за борба с кризата

Америка рискува да не постигне растеж през цялото следващо десетилетие, смята Нобеловият лауреат по икономика

08:03 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ са изправени пред реален риск за растежа на икономиката за цяло едно десетилетие напред, в случай че не предприемат агресивни действия за стимулиране на икономиката и изчистване на банковата система, смята Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

„Прилагаме половинчати мерки, които помагат на икономиката да лъкатуши, без да се търси начин за пълно възстановяване, и въвеждаме мерки, които помагат на банките да оцелеят, без реално да се възстановяват и набират сила“, заявява Кругман, цитиран от CNBC.

„Правим точно това, което японците правеха през деветдесетте“, е споделил специалистът пред журналисти по време на посещение в Япония. Поради тази причина пред САЩ стояла реалната опасност от преживяване на същите проблеми, които не позволиха на японската икономика да преживее бум и да преодолее трудностите.

„Най-много съм притеснен от това, че САЩ и еврозоната могат да тръгнат по пътя на изгубеното десетилетие, което видяхме в Япония“, казва Кругман.

Според специалиста се очаква през тази и следващата година да не бъде отбелязан ръст на заетостта в САЩ, а ако евентуално бъде постигнат такъв, то той щял да бъде незначителен. Това твърдение идва на фона на регистрирания 26-годишен връх на безработицата от 8,9 на сто през април.

„Втори план от стимули става все по-ясно наложителен. Има нужда от много, много силни стимули“.

Мнението на Кругман за тестовете на американската банкова система е, че те не дават отговор на основния въпрос – дали банките разполагат с достатъчно капитал, за да осъществяват своята ключова роля в икономиката.

Въпреки очевидните недостатъци на стрес-тестовете и мерките за подкрепа на банковия сектор Кругман е сигурен, че „в скоро време администрацията на президента няма да предприеме радикални действия за засилване на банките“.

Вижданията на Кругман са, че подходящите, макар и силно агресивни действия, включват временна национализация на Citigroup и може би на Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още