fallback

С над 60% падат инвестициите във ВЕИ по света за първото тримесечие

За периода януари-март 2009 г. инвестициите в "зелена" енергия са за около 277 млн. долара

17:17 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от страна на инвеститори в рисков капитал падат в световен мащаб от началото на годината, като за първото тримесечие на годишна база финансирането в проучвания и нови проекти е намаляло със 63%, съобщава AP.

Това е едно от последните доказателства за това колко силно световната икономическа криза е повлияла на развитието на ВЕИ. На фона на общото съкращение на търсеното на енергоносители отрицателни последици има и за петролните и газовите компании.

За периода януари-март 2009 г. инвестициите в сектора възлизат на общо над 277 млн. долара, докато за аналогичния период на миналата година този показател е 715,3 млн. долара, се казва в анализ на Ernst&Young.

В доклада се отбелязва, че най-богатите инвеститори, много от които са и горещи привърженици на използването на ВЕИ, са принудени да съкратят разходите си поради икономическата криза.

Експертите от Ernst&Young възлагат надежди в тази насока на утвърдения от САЩ милиарден пакет за стимулиране на изследванията в областта на ВЕИ, което би трябвало да способства за оживление на инвестирането в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още