fallback

Печалбата на HSBC нараства „значително“ през първото тримесечие

Най-добре се представят звената на най-голямата банкова група в Китай и Индия

15:32 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на най-голямата банкова група в света HSBC Holdings се увеличава „значително“ през първото тримесечие на годината, по думите на главния изпълнителен директор на групата Майкъл Гейган, цитиран от AP. Въпреки това ръководството смята, че годината ще бъде трудна поради нестабилността на финансовите пазари и разпространението на ефектите от икономическата криза.

Печалбата на HSBC преди данъчно облагане за първите три месеца е „много по-голяма в сравнение с финансовия резултат преди една година“, като най-добре се представят звената на банковата група в ключовите азиатски пазари Китай и Индия.

В сравнение с последното тримесечие на 2008 г. приходите се увеличават благодарение на рекордните резултати от дейността на звеното за глобално банкиране, което успява да увеличи пазарния си дял в ключови региони.

Същевременно разходите на финансовата група се запазват почти непроменени, а търсенето на кредити намалява значително въпреки ниските нива на лихвите. Провизиите за загуби от лоши кредити нарастват във всички потребителски групи и региони.

HSBC успя да преодолее самостоятелно тежките месеци на финансовата криза за разлика от повечето свои конкуренти, които прибегнаха до финансова помощ от правителството. Преди няколко седмици банковата група успешно успя да набере 12,5 млрд. паунда допълнителен капитал чрез продажбата на нови акции.

Според ръководството успешното пласиране на новата емисия, в комбинация с добрия старт на годината, гарантират, че HSBC не само ще преодолее икономическата несигурност, но и ще успее да се възползва от възможностите, които кризата разкрива.

След новината акциите на HSBC поевтиняха с повече от 3% по време на днешната търговия на фондовата борса в Лондон.

Нетната печалба на HSBC намаля със 70% през 2008 г., главно поради загубите от дейността на звеното за потребителско кредитиране в САЩ – HSBC Finance. Преди закупуването му от HSBC през 2003 г. звеното бе известно като Household International.

За първите три месеца на годината резултатите от дейността му се оказаха по-малко лоши от очакваното. Лошите заеми възлизат на 3,9 млрд. евро и нарастват в сравнение със същия период на миналата година, но все пак са по-малки от пазарните прогнози.

Това показва, че американските домакинства са изхарчили получените данъчни отстъпки за погасяването на своите задължения към кредитната институция, вместо да закупуват нови стоки стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още