fallback

Икономиката на Латвия се сви с 18 на сто през първото тримесечие

Причината за силното понижение е сривът на производството и на продажбите на дребно в резултат на кризата

14:48 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Латвия се е свила с 18 на сто на годишна база през първото тримесечие на годината, което е най-резкият спад сред страните от Европейския съюз, според предварителни данни на статистиката на балтийската държава.

Причината за силното понижение е сривът на производството и на продажбите на дребно в резултат на кризата.

Спадът на брутния вътрешен продукт е най-силният, откакто е започнало изготвянето на тримесечна статистика през 1995 г., и идва след свиване на БВП с 10,3 на сто през четвъртото тримесечие. Средната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за понижение на икономиката на страната с 16,2 на сто. Окончателните данни ще бъдат публикувани на 9 юни.

Латвия, която беше най-бързо растящата икономика в ЕС през 2006 г., е най-лошо засегната от кризата от балтийските държави. Страната поиска заем в размер на 7,5 млрд. евро от международни институции, начело с Международния валутен фонд и ЕС.

От Swedbank AB, най-голямата банка в региона, очакват икономиката на Латвия да се свие с 15 на сто тази година.

На 8 май от финансовото министерство на Естония прогнозираха спад на БВП на страната с между 14 и 16 на сто за първото тримесечие на годишна база, като данните ще бъдат публикувани на 13 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още