fallback

Азиатските борси започнаха седмицата с умерен оптимизъм

Японският борсов измерител Nikkei 225 отчете най-високото ниво на затваряне от ноември миналата година въпреки волатилната сесия

12:35 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-голямата част от азиатските индекси започнаха седмицата с умерени повишения, след като данните за състоянието на финансовия сектор и пазара на труда в САЩ вдъхнаха надежда, че най-голямата икономика в света е започнала да се стабилизира. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific увеличава стойността си с 0,6% до 98,58 пункта и по този начин се издигна с 40% над петгодишното дъно, което достигна в началото на март. 

Двумесечното рали на MSCI Asia Pacific увеличи показателя P/E на включените в него компании до 27, което е най-високата стойност от март 2004 г. досега. Миналата година MSCI Asia Pacific загуби рекордните 43% от стойността си, предаде Bloomberg.

Сесията на фондовата борса в Токио бе волатилна. Индексите се движиха и в двете посоки, но в крайна сметка успяха да завършат с повишения за пети пореден ден. Основният борсов измерител Nikkei 225 добави 0,2% до 9451,98 пункта и отчете най-високото си ниво на затваряне от ноември миналата година, благодарение на доброто представяне на книжата на финансовите компании.

Печалбите бяха ограничени от новината, че Toyota очаква загуба от 5,6 млрд. долара за текущата фискална година, която приключва през март 2010 г. Прогнозата на ръководството на най-голямата японска автомобилна компания се оказа близо два пъти по-лоша от пазарните очаквания. Предстоящото публикуване на финансовите отчети на редица големи компании също направи инвеститорите по-предпазливи.

На положителна територия приключи и борсовата търговия в Тайван и Южна Корея, където Taiex и Kospi спечелиха съответно 1% и 0,2%.

На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 се понижи с 2,3%, а по-широкият Shanghai Composite – с 1,8%, след като стана ясно, че дефлацията в страната продължава да се увеличава през април. Потребителските цени в Китай намаляват за трети пореден месец и вече се намират с 1,5% под нивото отпреди една година. Производствената дефлация се засилва още по-силно и достига 6,6% на годишна база, което е многогодишно дъно на показателя.

Със загуби приключи търговията в Хонконг и Нова Зеландия, където Hang Seng загуби 1,8%, а NZX 50 FF Gross се понижи с 1,5%.

В Австралия S&P/ASX 200 успя да парира част от загубите и приключи търговията със спад от 0,4%, след като стана ясно, че оценката на местните компании за икономическата обстановка се е запазила почти непроменена през април. През предишните два месеца индексът на бизнес доверието успя да се възстанови от рекордно ниската стойност, отчетена през януари.

В ранните часове на търговията върху S&P/ASX 200 натежаха загубите на компаниите от финансовия и добивния сектор, след като инвеститорите предпочетоха да кешират своите печалби на фона на силното рали от последните седмици.

В края на миналата седмица S&P/ASX 200 затвори на най-високото си ниво за последните шест месеца. По този начин индексът се покачи с 25% над петгодишното дъно, което докосна в началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още