fallback

Повратна седмица за американските борси

Финансовите отчети на Wal-Mart и данните за продажбите на дребно през април ще покажат дали надеждите за икономическа стабилизация ще се превърнат в реалност

10:04 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

През тази седмица ще стане ясно дали очакванията за стабилизация на американската икономика са се материализирали в печалби за големите вериги за търговия на дребно. Тримесечните финансови отчети на Wal-Mart и още няколко големи вериги като Kohl's, Macy's и Nordstrom ще покажат в средата на седмицата дали разходите на американските потребители, които генерират около две трети от брутния вътрешен продукт на страната, са започнали да се увеличават.

С напредването на корпоративния сезон и след изнасянето на окончателните резултати за финансовото състояние на големите щатски банки, инвеститорите търсят знаци, които да потвърдят техните надежди за отслабване на икономическата криза, която започна в края на 2007 г.

До края на миналата седмица около 85% от компаниите в състава на индекса S&P 500 са обявили своите финансови резултати за първото тримесечие на годината. От тях 65% са по-добри от предварителните прогнози, 28% - по-лоши, а 8% са отговорили на пазарните очаквания, предаде Ройтерс.

Представителният индекс Standard & Poor's 500 се покачи с 37% над 12-годишното дъно, което удари в началото на март. Много пазарни анализатори тълкуват това като край на мечия пазар.

Изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за състоянието на финансовата система в понеделник също ще окаже влияние върху пазарните настроения. Още няколко от членовете на борда на директорите на Федералния резерв ще държат реч и ще отговарят на въпроси по време на конференция за финансовите пазари, която ще се проведе в Атланта, в това число Денис Локхарт и Елизабет Дюк.

Икономическият календар за тази седмица включва данните за продажбите на дребно през април и бизнес запасите през март, които ще бъдат публикувани в сряда. Мнозинството от анкетираните от Ройтерс икономисти смятат, че търговията на дребно ще остане непроменена в сравнение с март, когато намаля с 1,2 процента на месечна база.

Другите важни икономически индикатори, които ще бъдат оповестени, са търговският баланс във вторник, седмичните молби за помощи при безработица и инфлацията на ниво производител в четвъртък.

Седмицата ще приключи с индекса на потребителските цени и индустриалното производство за април, както и с данните за потребителското доверие и активността в производствения сектор в щата Ню Йорк през май.

Облекчението, което донесоха резултатите от стрес-теста на 19-те най-големи щатски банки и данните за безработицата, изпратиха щатските борсови измерители рязко нагоре миналата седмица. По този начин най-старият борсов индекс Dow Jones IA отчете седмичен ръст от 4,4%,по-широкият S&P 500 увеличи стойността си с 5,9%, а технологичният Nasdaq – с 1,2%.

В случай че покачването продължи и през тази седмица, е възможно Dow Jones IA също да излезе на положителна територия, считано от началото на годината. Той единствен от трите ключови борсови измерители отчита спад от началото на годината в размер на 2,3 на сто към края на петъчната борсова сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още