fallback

Компанията на Уорън Бъфет обяви загуба за първи път от 2001

За първо тримесечие Berkshire Hathaway излиза на загуба от 1,53 млрд. долара заради инвестиции в петролния сектор

12:42 | 09.05.09 г.

Компанията на известния инвеститор Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. обяви първа загуба от 2001 година насам заради инвестиция, свързана с петролни акции, съобщи Блумбърг.

Според милиардера, негова основна грешка е, че е купил акции от петролната компания ConocoPhillips, когато цената на петрола беше близо до своя връх. По думите на Бъфет това му е коствало „няколко милиарда долара“, което е допринесло за най-голямата загуба за компанията от две десетилетия.

За първо тримесечие Berkshire Hathaway излиза на загуба от 1,53 млрд. долара, или 990 долара на акция при печалба от 940 млн. долара или 607 долара на акция година по-рано.

През тримесечието компанията е отписала деривативи върху корпоративен дълг за около 1,3 млрд. долара.

Собственият капитал на Berkshire Hathaway е паднал с 5,9 на сто през първите три месеца на годината до 102,8 млрд. долара, в резултат на спад на пазарната стойност на инвестициите на компанията, както и на повишаване стойността на задълженията, свързани с деривативи върху корпоративен дълг.

Именно заради деривативните инструменти, рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на Berkshire Hathaway от най-високото възможно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:20 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още