fallback

МВФ преведе на Украйна 2,8 млрд. долара

Получените от Киев средства от МВФ достигнаха 7,3 млрд. долара от одобрения през ноември заем на обща стойност 16,5 млрд. долара

20:40 | 08.05.09 г.

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна втория транш от 2,8 млрд. долара от кредита за Украйна, въпреки че страната още не е изпълнила някои от задълженията си в сферата на икономическата политика, предаде БТА.

Така получените от Киев средства от МВФ достигнаха 7,3 млрд. долара от одобрения през ноември заем на обща стойност 16,5 млрд. долара.

Управителният съвет на МВФ е отпуснал втория транш, въпреки че Украйна не е изпълнила критериите по отношение на бюджетния дефицит, ограничаването на растежа на безработицата, използването на други валути и налаганите ограничения върху вноса, които властите се ангажираха да променят в близко бъдеще, се казва в комюнике на фонда.

Първоначално вторият транш трябваше да бъде от 1,9 млрд. долара и да бъде изплатен през февруари. Той бе забавен обаче заради вътрешни конфликти между президента Виктор Юшченко и министър-председателката Юлия Тимошенко най-вече заради бюджета за 2009 година, в който е предвиден голям дефицит въпреки изискванията на МВФ.

Все пак бе постигнато споразумение с фонда за ограничаване на бюджетния дефицит до 4 на сто от БВП предвид дълбоката икономическа криза, пред която е изправена Украйна.

МВФ прогнозира БВП на страната да се свие с 8 процента тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още