fallback

Ралито на Wall Street продължава

Повод за оптимизма станаха обнадеждаващите данни от пазара на труда и резултатите от стрес-тестовете на американските банки

23:17 | 08.05.09 г.

След вчерашната корекция на бичия тренд в САЩ, който продължава вече 10 седмици, днес ралито на Wall Street набра нови сили, като основните индекси се изстреляха и Dow Jones Industrial Average приключи с 1,96% ръст до 8 574 пункта, а широкият S&P 500 добави 2,41% към стойността си до 929 пункта.

Повод за оптимизма станаха обнадеждаващите данни от пазара на труда и резултатите от стрес-тестовете на американските банки, извършени от Федералния резерв.

Трудовото министерство на САЩ обяви, че американската икономика е освободила 539 хил. работни места през миналия месец, което е най-малката стойност през последните 6 месеца и значително по-малко от очакванията на анализаторите за 620 хил.  свободни работни места.

Забавянето на ръста на безработицата се счита за сигнал в полза на икономическото стабилизиране.

От друга страна, резултатите от стрес-тестовете на американската банкова система показаха, че те не се нуждаят от големи размери капитал, както някои икономисти се опасяваха.

Малко по-късно излязоха и данни за запасите на търговците на едро в САЩ. Последните се понижиха с по-голям темп от очакванията на пазара като месечният им спад е седми поред. Редуцирането на запасите е сигнал за стабилизиране на икономиката и е начална фаза на икономическо възстановяване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още