fallback

Европейските борси поеха рязко нагоре, банките водят зелената вълна

Инвеститорите приемат добре резултатите от стрес-тестовете на американската банкова система и индексите се повишават

10:41 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в Европа стартира с повишения на повечето от водещите индекси. В началото на търговията оптимизмът идва главно от банковия сектор, където се наблюдават повишения заради спекулации, че финансовите институции вече са преминали най-тежкия етап от кризата.

Инвеститорите приеха позитивно вчерашните резултати от стрес-теста на американската банкова система, които не поднесоха неприятни изненади и потвърдиха предварителните очаквания. Дори най-слабо представилата се на изпитания финансова институция – Bank of America успя да повиши пазарната си капитализация с 6,5 на сто вчера, което вдъхна доверие и в останалите банки.

Днес в Германия основният борсов индекс DAХ стартира сесията с ръст от 1,55 на сто до 4 878,33 пункта. Сред основните печеливши се нареждат емисиите на Commerzbank, чийто акции поскъпват с 6,5 на сто до 6,49 евро за брой и Deutsche Bank, която бележи ръст на пазарната си капитализация от 4,4 на сто.

В първите минути на сесията на борсата в Лондон книжата на Royal Bank of Scotland поскъпнаха с 5,3 на сто, макар финансовата институция да отчита загуба от 1,3 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Основният борсов индекс FTSE 100 се повишава с 1,1 на сто до 4 444,86 пункта.

Във Франция пък САС 40 напредва с 1,5 на сто до 3 299,82 пункта, а лидер по ръст е банката Credit Agricole, която повишава пазарната си капитализация с 3,7 на сто. Акциите на BNP Paribas пък поскъпват с 2,4 на сто до 46,08 евро за брой.

Основните индекси на борсите в Мадрид и Милано се повишават съответно с 1,05 и 2,1 на сто, а на борсата в Стокхолм се наблюдава ръст от 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още