fallback

Спекулации, че най-лошото от кризата е отминало, изведоха петрола нагоре

Вчера котировките достигнаха най-високата си стойност от началото на годината, днес оптимизмът е по-умерен

08:48 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола трайно се задържа над 57 долара за барел, тъй като инвеститорите са все по-убедени, че кризата ще започне да отминава към края на настоящата година. Тези настроения водят до покупки на черното злато и котировките му се устремяват към психологическата бариера от 60 долара за барел.

„Очевидно е, че психологията на пазара се е сменила. Смятам, че цената на петрола може да мине над 60 долара за барел“, заявява ръководителят на отдел търговия в Saxo Capital Markets в Сингапур Кристофър Молтки-Лит, цитиран от АР.

Вчера цената на петрола достигна най-високата си стойност за последните шест месеца, поскъпвайки до 58,57 долара за барел. Постепенно обаче еуфорията около черното злато поутихна и в крайна сметка сесията приключи с ръст от 32 цента до цена на затваряне 56,47 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Към момента петролът с доставка през юни се котира по 57,23 долара за барел по време на часовете на електронна търговия в Азия, което е ръст от 0,9 на сто спрямо вчера.

Лондонският петрол от сорта Брент днес поскъпва с 1,3 на сто и се търгува с едва два цента по-ниско от американския лек суров петрол, като цената му тази сутрин е 57,21 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още