fallback

Рекорден спад на потребителското кредитиране в САЩ през март

Новоотпуснатите потребителски кредити намаляват с 11,1 млрд. долара до 2,55 трлн. долара

22:55 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските кредити в САЩ намаляха с рекордно високата стойност от 11,1 млрд. долара в рамките на месец март. Това се обуславя от безработицата в страната, която достигна най-високото си ниво за последните 25 години, и от опитите на банките да заздравят своите баланси чрез ограничаване на достъпа до кредитен ресурс.

Новоотпуснатите потребителски кредити намаляват с 0,4% на месечна база, или 11,1 млрд. долара, до 2,55 трлн. долара. Това е най-силното месечно понижение на показателя в абсолютна стойност от началото на изчислението му през 1943 г. досега.

Данните за спада на потребителското кредитиране на Федералния резерв се оказаха близо три пъти по-големи от пазарните прогнози за спад от 4 млрд. долара.

В сравнение със същия месец на 2008 г. потребителските кредити намаляват с 5,2 на сто, което представлява най-големия годишен спад изразен в проценти за последните 19 години.

През февруари потребителските кредити намаляха с 8,1 млрд. долара, което е ревизия нагоре от първоначално обявения спад от 7,5 млрд. долара.

Намаляването на отпуснатите потребителски кредити отразява едновременно стремежа на потребителите и банките да заздравят своето финансово състояние, след спукването на балона на ипотечния пазар през 2007 г.

Миналата седмица стана ясно, че потребителските разходи на домакинствата, които генерират около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ, са се увеличили с 2,2% през първото тримесечие на годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още