fallback

Украйна продава втория си по големина авиопревозвач

Авиокомпанията МАУ е съвместно акционерно дружество, в което освен държавата, акционери са Austrian Airlines, AerCap и ЕБВР

16:20 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Украйна предвижда през тази година да продаде контролния пакет акции на втория по големина авиопревозвач на страната – компанията „Международни авиолинии на Украйна” (МАУ), съобщи РИА Новости, позовавайки се решение на кабинета на страната.

Съгласно решението ще се предложат за продажба 61,58% от капитала на „Международни авиолинии на Украйна”, които са притежание на държавата в лицето на Фонда за държавно имущество на Украйна, като очакваната цена засега не се съобщава.

Авиокомпанията МАУ е основана през 1992 г. като съвместно акционерно дружество, в което освен държавата, акционери са Austrian Airlines (22,5% от акциите), AerCap (6%) и Европейската банка за възстановяване и развитие (9,9% от капитала).

Украинското правителство през тази година за пореден път ще се опита да продаде изцяло (100% от капитала) и „Национални авиолинии на Украйна”. Държавната авиокомпания е създадена преди 10 години и извършва пътнически и товарни превози, също и фотоснимки от въздуха, но през 2001 г. прекратява полетите си поради висока задлъжнялост. Украинските власти вече нееднократно се опитват да продадат губещата авиокомпания, но инвеститорите не проявяват интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още