fallback

Трише обяви нови мерки за подкрепа на икономиката, ЕЦБ ще купува облигации

Очаква се институцията да изкупи облигации за 60 млрд. евро като част от "нетрадиционните" си мерки

16:18 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка ще започне да изкупува обезпечени, деноминирани в евро облигации, заяви днес президентът на институцията Жан-Клод Трише. Очаква се сумата за покупки да възлезе на около 60 млрд. евро. Освен това Европейската инвестиционна банка ще бъде привлечена като участник в програмите за подкрепа на финансовия сектор.

Това стана ясно при представянето на „нетрадиционните мерки“, които ЕЦБ въвежда като опит за подкрепа на банките в еврозоната и стимулиране на кредитните пазари по време на пресконференцията на Трише след днешното заседание на шефовете на институцията.

На него те решиха да смъкнат лихвени процент в еврозоната с четвърт пункт до рекордно ниското в историята на банката ниво от 1 на сто.

Като част от своите „нетрадиционни мерки“, ЕЦБ ще удължи операциите си по рефинансиране на банките, стана ясно още от изказването на Трише, като ще има програма с продължителност от 12 месеца.

Според Трише вече се наблюдават сигнали за стабилизация в икономиката, но възстановяване се очаква през 2010 година. За разлика от него, в началото на седмицата председателят на американския Федерален резерв заяви, че икономиката на САЩ ще се върне на пътя на растежа още през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още