fallback

General Motors с близо 6 млрд. долара загуба за тримесечието

Поставеният срок за започване на процедура по банкрут наближава, възможно е кредиторите да се простят с 44 млрд. долара

15:21 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският автомобилен гигант General Motors отчита загуба от 5,98 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Това се равнява на отрицателен резултат от 9,78 долара на акция, което е близо два пъти повече от загубата на 3,3 млрд. долара (5,74 долара на акция) за същия период на миналата година.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за загуба в размер на 10,97 долара на акция.

През първото тримесечие на 2009 година продажбите на компанията са се сринали с 22 на сто до 22,4 млрд. долара. Към края на март кешовата наличност на GM е била в размер на 11,6 млрд. долара, което е по-малко от средствата към края на миналата година, когато в касата на компанията е имало 14,2 млрд. долара.

Автомобилният гигант е заплашен от започване на процедура по банкрут, която да му позволи защита от кредиторите. Това ще се случи, ако до 1 юни кредиторите на GM не се съгласят с условията, които им предлага администрацията на президента Обама. Последното предложение на държавата беше срещу дълга от 44 млрд. долара кредиторите да получат акции в бъдещата, реорганизирана GM за 27 млрд. долара и да получат останалите си пари кеш.

Към момента кредиторите не са дали съгласие по плана, а в случай че започне процедура по банкрут, те може да бъдат лишени от всичките си вземания, пише Bloomberg.

През последните месеци GM оцелява благодарение на правителствената помощ в размер на 15,4 млрд. долара. Без да се счита днешното съобщение за резултатите от първото тримесечие, загубата на General Motors от 2004 година насам, когато е отчетена последната печалба, вече е 82 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още