fallback

България отново най-евтина за британските туристи

С цена от 42 паунда за 10 стоки в Слънчев бряг е два пъти и половина по-евтино от Антигуа, която е най-скъпата дестинация в проучването

13:07 | 07.05.09 г.

България си върна челното място в британска годишна класация за евтини туристически дестинации, изпреварвайки миналогодишното топ трио, състоящо се от Тайланд, Южна Африка и Египет, където цените са нараснали значително.

Проучването се прави от подразделението за туристически услуги и валутен обмен на британските пощи, което сравнява цените на 10 туристически стоки, включително храна и напитки. Така с цена от около 42 паунда за десетте стоки в Слънчев бряг е два пъти и половина по-евтино от Антигуа, която пък е най-скъпата дестинация в проучването.

Две други туристически страни извън еврозоната – Турция и Хърватска, също се нареждат сред най-евтините варианти за изгодна почивка в Европа.

И докато вниманието на британските туристи с ограничени бюджети това лято е фокусирано извън еврозоната, намалените цени в някои от традиционните фаворити в еврозоната може да се окажат по-ниски от очакванията, посочват от Post Office.

Цените са паднали значително в Алгарве в Португалия, което връща дестинацията в Топ 10 за първи път от две години – своеобразната „туристическа кошница“ на проучването тук е със само 39 пенса повече от тази в Испания, която е най-евтината дестинация в еврозоната.

Цените са паднали също и в Гърция и Италия, което означава, че годишното поскъпване на туристическите стоки, измерено в британски лири, е едва 7% и 5% съответно и изцяло се дължи на поевтиняването на британската валута.

Франция е най-скъпата туристическа дестинация в еврозоната тази година – там е с 11,22 паунда (16,7%) по-скъпо от Испания. Кипър също се нарежда сред скъпите държави в еврозоната.

Малта обаче, която също като Кипър се присъедини към еврозоната през януари 2008 г., е третата най-евтина дестинация в еврозоната след Испания и Португалия.

Най-големите увеличения на цените се наблюдават при далечните (от гледна точка на Великобритания) дестинации, които доскоро са били значително по-изгодни. Десетте стоки, включени в проучването, са поскъпнали с 53,7% в Тайланд, който все пак остава най-евтината далечна дестинация, и с 46,9% в Египет.

Проучването сравнява 18 туристически дестинации, като използва най-ниските средни цени в популярни курорти, предоставени от туристическите служби на съответните държави, като изключение прави България, за която информацията се предоставя от Balkan Holidays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още