fallback

Societe Generale със загуба от 278 млн. евро за тримесечието

От финансовата институция обясняват, че през първото тримесечие са направени обезценки на активи за 1,5 млрд. евро

09:53 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската банка Societe Generale обяви нетна загуба от 278 млн. евро за първото тримесечие след нови обезценки на активи от дейностите за финансиране и инвестиции, неоправдавайки пазарните очаквания, които бяха за печалба, предаде Ройтерс.

Средните очаквания на 11 запитани от агенцията анализатори бяха за печалба в размер на 320 млн. евро.

В съобщение до медиите от финансовата институция обясняват, че през първото тримесечие са направени обезценки на активи за 1,5 млрд. евро. Заради икономическата криза банката е увеличила 2,3 пъти своите провизии, които достигат 1,354 млрд. евро в края на отчетния период.

От Societe Generale констатират нарастване на цената на риска в обхванатата от икономическа рецесия Русия, където банката присъства чрез подразделението си Росбанк.

За да подсили финансовата си стабилност, Societe Generale заявява, че ще кандидатства за втори транш помощи от френското правителство и ще емитира преференциални акции на стойност 1,7 млрд. евро, които да бъдат записани от държавата.

Отчетените загуби контрастират с добрите резултати на BNP Paribas, която обяви в сряда спад в печалбата си за първите три месеца на годината до над 1,5 млрд. евро, което значително превиши пазарните очаквания.

Societe Generale, разтърсена в началото на 2008 г. от скандала с брокера Жером Кервиел, съобщи в сряда, че вече има нов главен изпълнителен директор на мястото на Даниел Бутон, който бе принуден да подаде оставка миналата седмица. Новият шеф на финансовата институция се казва Фредерик Уеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още