fallback

Надежди за трудовия пазар оцветиха в зелено американската борса

Дали надеждите ще бъдат оправдани ще стане ясно в петък, когато инвеститорите ще получат по-пълна картина за състоянието на икономиката

23:15 | 06.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съобщеното в сряда изненадващо подобрение на тенденциите на трудовия пазар в САЩ вдъхна оптимизъм на американската борса и вдигна летвата на очакванията за петък, когато ще бъдат обявени следените с интерес данни за неселскостопанската заетост в страната.

Станалият ясен засега доклад показа намаление на работните места в частния сектор с 491 хил. през април, докато прогнозите бяха за 650 хил. загубени работни места. Това е най-малкото понижение на индикатора от шест месеца насам и на тази база водещи анализатори намалиха очакванията си за спада на неселскостопанската заетост.

Движени от еуфорията около числата от оповестения доклад, на който при нормални нива на заетост инвеститорите не обръщат особено внимание, американските индекси повишиха стойността си. S&P 500 достигна интрадневен връх при над 920 пункта. В крайна сметка индексът приключи търговията с ръст от 1,74% до 919,53 пункта.

Nasdaq Composite нарасна с 0,28% до 1759,10 пункта, а Dow Jones Industrial Average отчете актив от 1,21% до 8512,20 пункта.

Банковите акции се заразиха от ръста в сектора по време на европейската сесия, който се дължеше на по-силните резултати от очакванията на BNP Parbias, като на щатския пазар съществено влияние оказа и новината, че Bank of America няма да има нужда от допълнително финансиране.

Акциите на финансовата институция поскъпнаха с близо 17% след данни от доклада за федералните стрес-тестове, показали, че нуждите от капитал на банката от над 30 млрд. долара могат да бъдат покрити от конвертирането на съществуващите правителствени инвестиции в обикновени акции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още