fallback

Продажбите на автомобили в Германия с ръст от 19% въпреки кризата

Повишението на годишна база се запазва вече втори месец, основната заслуга е на програмите, разработени от правителството

19:33 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на автомобили в Германия са се увеличили с 19 на сто на годишна база през април, показват данни на автомобилната федерация VDA. Макар и по-ниско от измерения през март ръст от 40 на сто, повишението несъмнено е добра новина за автомобилния сектор в условията на глобалната икономическа криза.

Общият брой на продажбите на автомобили през април е възлязъл на 380 хил., като според анализатори основна заслуга за това има правителството, което разработи специална програма за подпомагане на сектора. Според нея всеки, който си закупи автомобил, произведен след 2000-та година получава от държавата помощ в размер на 2 500 евро.

Очаква се подобни мерки скоро да бъдат въведени и във Великобритания, тъй като на немския пазар този подход дава доста задоволителни резултати, съобщава ВВС. Те превръщат Германия в едно от малкото стабилни места по отношение на търговията с автомобили.

Въпреки добрите пазарни резултати обаче, кризата на външните пазари удря тежко немската автомобилна индустрия и през април нейното производство се е свило с 34 на сто. Износът пък е намалял с цели 48 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още