fallback

Тримесечният LIBOR падна под 1% за пръв път в историята

Кредитните пазари показват признаци на стабилизация и междубанковите лихви продължават да вървят надолу

14:36 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвеният процент по тримесечните междубанкови кредити на пазара в Лондон се понижават под 1 на сто за пръв път в историята, тъй като кредитните пазари показват все повече признаци на стабилизация.

В навечерието на обявяването на резултатите от стрес-тестовете на американската банкова система тримесечният LIBOR падна с 2 базисни пункта до 0,99 на сто, съобщават от Британската асоциация на банкерите.

По-късно днес се очаква американският Федерален резерв да предостави на водещите банки в страната резултатите от проведените стрес-тестове, които имат за цел да покажат дали е необходимо те да наберат допълнителен капитал. До момента според спекулациите се очаква 10 банки да получат препоръки за набиране на средства с цел предотвратяване на шокове при нови трусове на финансовата система.

Същевременно с това така нареченият LIBOR-OIS спред, който показва склонността на банките да се кредитират една друга се свива до 78 базисни пункта, което е най-ниското ниво от 1 септември насам.

Тримесечният LIBOR скочи до 4,82 на сто през септември, когато колапсът на Lehman Brothers доведе до паника на пазарите и отказ от междубанково кредитиране. От тогава насам обаче водещите централни банки и правителствата на основните икономики отделиха значителни суми за стабилизиране на пазарите и те вече започват да показват признаци на нормално функциониране.

Днес се понижава и тримесечният еквивалент на LIBOR-a, който се определя в евро от Европейската банкова федерация във Франкфурт. Той отстъпва с един базисен пункт до 1,34 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:52 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още