fallback

Марк Мобиус: Развиващите се пазари поставят основа за бичи пазар

До края на годината можем да видим смяна на тренда

12:08 | 05.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стабилизацията на индексите в развиващите се страни може да премине в бичи пазар към края на годината, смята инвеститорът Марк Мобиус. Според него понижаването на лихвените проценти и отслабващата инфлация правят инвестициите в акции все по-атрактивни и това може да доведе до значителни повишения на индексите.

Мобиус е на мнение, че пазарите в развиващите се страни „изграждат базата за следващото рали“. В тази сируация мовината за банкрут на Chrysler или други „краткосрочни рискове“ можело да забавят възхода, тъй като спекулантите могат да заложат на краткосрочни понижения в цените.

„Намираме се в период на изграждане на основата на следващия бичи пазар“, заяви Мобиус вчера в интервю, цитирано от Bloomberg. „Това, което виждам аз е, че можеби това ще продължи до края на годината, след което ще започне бичият пазар“, казва специалистът.

От началото на годината десетте най-добре представящи се борсови индекси се намират в развиващи се държави. Това дава оптимизъм за по-нататъшни ръстове, като само от 23 март досега се наблюдава повишение на съвкупния индекс на развиващите се пазари от 23 на сто. Това е далеч по-добро представяне от движението на индекса MSCI World, който обхваща всички пазари и се е повишил с 14 на сто от тогава.

Според Мобиус вече се наблюдават положителни сигнали и в САЩ, което може да доведе до допълнителен оптимизъм. Специалистът смята, че част от компаниите ще отчетат по-слаби резултати, докато други продължават да се представят добре въпреки глобалната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още