fallback

Цената на петрола скочи до петмесечен връх

Котировките се вдигнаха с 2,3 на сто днес, доближавайки се съвсем близо до нивото от 55 долара за барел

22:36 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна в първата сесия за седмицата на международните пазари. Възходът на котировките дойде главно заради публикуваните днес позитивни данни за сектора на строителството в САЩ и възстановяването на растежа на производствения сектор на Китай.

Днес на борсата в Ню Йорк цената на петрола с доставка през юни се повиши с 1,27 долара (1,27 на сто) и търговията приключи пти 54,47 долара за барел. Това е най-високата цена на затвряне на черното злато от 24 ноември насам, предава Market Watch.

Оптимизмът в САЩ беше породен от данните за индекса на разходите за строителство в американската икономика, който е отбелязал ръст от 0,3 на сто през март. Тогава индексът на планираните продажби на жилища е нараснал с 3,2 на сто на месечна и 1,1 на годишна база, което доведе до спекулации, че секторът на строителството започва да се възстановява.

На борсата в Лондон днес петролът от сорта Брент поскъпна по-силно, с 3,3 на сто и отново се търгува с премия спрямо американския лек суров петрол. Днес Брентът с доставка през юни се търгуваше по 54,60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още