fallback

Обама иска реформа на данъчните закони и спиране на порочни практики

Президентът на САЩ цели забраната на три офшорни техники, които в момента носят значителни щети на бюджета

14:09 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама ще предложи на законодателите промяна на някои правила на данъчното облагане с цел повишаване на събираемостта на данъците и повишаване на рисковете при укриване на данъци чрез банки, намиращи се в страни, считани за данъчен рай, предава АР.

Целта на президента е да се сложи край на три различни практики, даващи възможност за избягване на плащането на данъци чрез офшорни фирми. Такива подходи се използват от международни компании като Procter&Gamble и Catterpillar и забраняването им би позволило в държавната хазна 190 млрд. долара през следващите десет години.

Според източник, запознат с плановете на президентската администрация, усилията ще бъдат насочени към премахване на възможностите, които позволяват на международните компании да прикриват ролята на своите поделения при прехвърлянето на печалби към страни с ниско данъчно облагане, като например Каймановите острови.

Битката за прокарването на подобни планове ще бъде тежка, смятат анализатори. Причината за това е, че в Конгреса има силно лоби на големите корпорации и намеренията на Обама ще срещнат значителна съпротива.

Намеренията на президента са свързани с опитите му да осигури приходи в държавния бюджет, благодарение на които да се противодейства на огромния дефицит, предизвикан от големите разходи за стимулиране на икономиката в борбата й срещу кредитната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още