fallback

Европейската комисия очаква икономически спад от 4% в еврозоната

Комисията отново ревизира надолу прогнозата си, само за три месеца очакваният спад е увеличен двойно

12:53 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия отново ревизира прогнозата си за икономическия ръст на еврозоната и Европейския съюз като цяло. В новия документ за очакванията на ЕК се казва, че „финансовите пазари остават под натиск“ от глобалната криза, което ще се отрази върху бюджетните дефицити и безработицата в съюза.

Новата прогноза на ЕК гласи, че икономиката на еврозоната ще се свие с цели 4 на сто през 2009 година, което е два пъти повече от прогнозата, която беше публикувана преди едва три месеца. През 2010 година пък се очаква 16-те страни, които използват еврото като обща валута, да отбележат общ икономически спад от 0,1 на сто, съобщават от Комисията.

Очакванията на еврокомисарите са кризата да доведе до изостряне на проблемите с бюджетните дефицити на страните от еврозоната, като се прогнозира, че средно бюджетният дефицит в рамките на единното пространство ще достигне 5,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е доста обезпокояващо с оглед задължителното условие за членство в еврозоната, което предвижда бюджетен дефици от максимум 3,0% от БВП.

За Европейския съюз като цяло също се очаква икономически спад от 4 на сто тази година.

„Европейската икономика се намира в условията на най-дълбоката и най-обхватна рецесия в периода след Втората световна война“, посочва еврокомисарят по монетарните въпроси Хоакин Алмуния в официалното съобщение на Комисията. „Амбициозните мерки, предприети от правителствата и централните банки в тези извънредни условия обаче се очаква да поставят дъно под пропадането на икономическата активност тази година, което ще позволи от следващата да започне възстановяване“.

Новата прогноза на ЕК е близка до очакванията на Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От МВФ заявиха преди десетина дни, че очакват спад на БВП в еврозоната в размер на 4,2 на сто тази и 0,4 на сто следващата година. ОИСР пък прогнозира свиване на икономиката с 4,1 на сто през 2009 и 0,3 на сто през 2010 година.

По отношение на инфлацията, от ЕК очакват забавяне до 0,4 на сто тази година и ускоряване с 1,2 на сто през следващата. В същото време се очертават мрачни прогнози за пазара на труда, като прогнозата е за ръст на безработицата в еврозоната до 9,9 на сто тази и до 11,5 на сто през идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още