fallback

Американският пазар започна месеца с леки повишения

Силни данни за потребителското доверие и промишленото производство успяха да преборят останалите песимистични новини

23:17 | 01.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

След ръста си през април щатският капиталов пазар започна месец май с леки повишения при оптимистични данни за повишеното потребителско доверие в страната и по-малкия от очакванията спад на индустриалното производство.

Притесненията за икономиката, финансовия сектор и автомобилните компании обаче продължават да оказват влияние върху инвеститорите. В петък стана ясно, че продажбите на автомобилните групи, както местни производители, така и чуждестранни такива, са се понижили рязко през април на годишна база на американския пазар.

Акциите на авиокомпаниите обаче се повишиха, възстановявайки се от загубите си през последните два дни, като инвеститорите пренебрегнаха новината, че Continental Airline спира полетите си до Мексико заради свинския грип, започнал разпространението си именно от тази държава. Индексът на сектора Amex Airline се повиши с над 3% с добро представяне на всичките му 13 компонента.

За сметка на това книжата на повечето компании за продажби на дребно отбелязаха понижения след новината за сделка на Tiffany & Co. за придобиването на банкрутиралия производител на дизайнерски ръчни чанти Lambertson Truex. Цената на покупката не беше разкрита, а новината понижи акциите на Tiffany с около 3%.

Dow Jones Industrial Average завърши деня с покачване от 0,54% до 8212,41 пункта, S&P 500 нарасна с 0,5% до 877,52 пункта, а Nasdaq Composite напредна с 0,1% до 1719,20 пункта.

На стоковия пазар фючърсите на суровия петрол поскъпнаха за трета поредна сесия, с което бе отбелязана и втора седмица на ръст. Черното злато с доставка през юни увеличи стойността си 4,1 на сто до 53,20 долара за барел. Повишението за изминалата седмица възлиза на 3,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още