fallback

Богатите бягат от прожекторите по време на рецесия

Причината е, че не искат останалите да ги смятат за безразлични към проблемите

11:32 | 30.04.09 г.

Едва 29 на сто от богатите американци казват, че се радват другите да разбират за тяхната заможност, като за миналата година този дял бе с 6 процентни пункта по-голям, показва проучване на American Express Publishing и Harrison Group.

В изследването, проведено през първото тримесечие на тази година, са участвали повече от 1500 души с разполагаем годишен доход между 100 хил. долара и 5 млн. долара.

Според изпълнителния директор на American Express Publishing Кара Дейвид богатите хора не искат да бъдат смятани за безразлични към трудностите, които ги заобикалят.

„Те не искат да чуват имената си, не желаят другите да ги виждат“, казва тя, цитирана от Ройтерс. „Повечето от хората в тази група познават роднина или приятел, който е бил засегнат от рецесия“.

Потребителите рязко свиват бюджетите си, като поведението на богатите не прави изключение. Проучването показва, че 78 на сто от тях казват, че гледат внимателно за какво могат да бъдат намалени разходите – с 10 на сто повече от миналата година.

„Ако са имали частен самолет, те продължават да го имат, но пък летят по-малко“, казва Джим Тейлър от Harrison Group. „Все по-внимателно обмислят решенията си за това какво трябва да правят, а не само какво искат да правят и дават приоритет не на прищевките си, а на това, от което наистина се нуждаят“.

46% от запитаните са изключително или много оптимистично настроени по отношение на бъдещето си за разлика от 70%, които изразиха същата надежда година по-рано. Що се отнася до децата на богаташите 42% от тях казват, че са оптимисти за бъдещето си в сравнение с 67% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още