fallback

Столицата на Мексико губи по 55 млн. долара на ден заради свинския грип

В мегаполиса са затворени музеи, стадиони, библиотеки, учебни заведения

10:24 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предприятията от областта на търговията, услугите и туризма в мексиканската столица Мексико Сити губят ежедневно общо по над 55 млн. долара заради свинския грип, който е най-широко разпространен в тази страна, се казва в съобщение на Конфедерацията на работниците от търговията и туризма, цитирано от РИА Новости.

От вчера до 6 май всички ресторанти и кафенета в столицата на Мексико са затворени във връзка с избухването на свинския грип. Решението за затваряне на заведенията за обществено хранене в столицата засяга над 450 хил. работници и служители от бранша и косвено нанася икономически загуби на още 900 хил. човека, свързани с ресторантьорския сектор. В мексиканската столица има над 35 хил. ресторанти и кафенета.

В мегаполиса с население над 20 млн. човека вече са затворени музеите, изложбените и концертните зали, стадионите, библиотеките, учебните заведения. Въведена е забрана за туристическите посещения на археологическите комплекси в столицата и околностите й. Запълняемостта на столичните хотели напоследък не превишава 10%.

Според предварителните оценки икономическите загуби от свинския грип на мексиканската столица само до 6 май могат да превишат 500 млн. долара.

Същевременно от днес Световната здравна организация (СЗО) повиши от 4-та на 5-та степен опасността от заразата със свински грип (най-високата степен е 6-та), което е „важна стъпка към признаване на пандемичния характер на заболяването”, се казва в съобщение на организацията, цитирано от Итар-Тасс.

Към настоящия момент вирусът е разпространен в 9 държави и от него за загинали над 150 човека (почти всички в Мексико). Потвърдени са общо над 2500 случая на заболяване със свински грип.

Министърът на здравеопазването на Мексико е съобщил днес, че във връзка със заразата дните от 1 до 5 май се обявяват за почивни в цялата страна, като ще работят само жизненоважни за населението служби.

Президентът на САЩ Барак Обама определи ситуацията със свинския грип като „много сериозна за страната, но засега не препоръчва да бъде затворена границата с Мексико”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още