fallback

BNP Paribas: Акциите от групата на БРИК най-подходящи за инвестиции

Пазарите на Бразилия, Русия, Индия и Китай са най-добрата сделка в условията на висока волатилност в очакване на възстановяването

09:41 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите трябва да се насочат към купуване на акции от пазарите на Бразилия, Русия, Индия и Китай, които са известни като групата БРИК. Такава препоръка отправят анализаторите на BNP Paribas Asset Management, изтъквайки аргумента, че именно компаниите от тези страни имат най-висок потенциал в условията на голяма нестабилност на пазарите в очакване на икономическото възстановяване.

„Позитивното представяне на портфолиото от акции в БРИК от последните седмици ще продължи“, заявява един от стратезите на фонда на BNP в интервю, цитирано от Bloomberg. „Харесваме комбинацията от четирите държави, тъй като Китай разполага с ресурси да стимулира своята икономика, намесвайки се в същото време на пазарите на суровини, които идват от Бразилия и Русия“, посочва още той.

На пазара на Индия пък се разчитало заради потенциала му за растеж на база вътрешно търсене.

От началото на годината индексът MSCI Emerging Markets, който обхваща индексите на развиващите се страни, е нараснал с 16 на сто, което е доста повече от повишението с 3 на сто на бенчмарка MSCI World. В същото време в Китай, Бразилия и Русия индексите са нараснали с поне по 25 на сто, с което и трите пазара се нареждат в топ 10 по ръст в света. На борсата в Индия пък се наблюдава повишение от 18 на сто.

На фона на нестабилността на пазарите коефициентите за оценка на компаниите от развиващите се страни остават атрактивни. В момента средното съотношение цена/печалба на акция за индекса MSCI Emerging Markets е 12, след като през 2002 година то е било 18, допълва Bloomberg.

Въпреки очакванията за силно представяне на индексите от посочените държави от BNP заявяват, че възстановяването на глобалната икономика може да тръгне само от САЩ. Дори при настоящите условия обаче от банката прогнозират ръст на икономиката на Китай от около 7 на сто тази година, а за Индия прогнозите са за растеж от около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още