fallback

Миграцията от Източна към Западна Европа носи на ЕС 50 млрд. евро годишно

Към 2020 г. приносът на имигрантите към икономиките на страните домакини може да се удвои, се прогнозира в доклад на ЕК

09:33 | 30.04.09 г.

Миграцията от Източна към Западна Европа носи на икономиката на 15-те „стари“ членки на Европейския съюз по 50 млрд. евро годишно, което е около 0,8 на сто от общия им брутен вътрешен продукт, съобщи Financial Times. Британският вестник цитира разпространен вчера доклад на Европейската комисия, посветен на петата годишнина от „голямото разширение“ през 2004 г.

В проучването се посочва, че глобалната икономическа криза е забавила емигрантския поток. В момента сме свидетели едва на половината от миграционния потенциал от новите страни членки на съюза, посочват авторите на доклада. „Ако тенденциите се запазят, към 2020 г. приносът на имигрантите към икономиките на страните домакини ще се удвои“, се казва в документа.

Според оценките в доклада между 2004 и 2007 г. близо един милион поляци и 1,2 милиона румънци и българи са емигрирали в Западна Европа. Общият брой на имигранти от "новите" в старите" страни членки се оценява на 3,8 милиона души, като прогнозите са към 2020 г. той да достигне 8,4 милиона.

Общият брой на имигрантите в „старите“ страни членки отговаря на прогнозите, направени преди 2004 г., но разпределението им е доста различно от очакваното, посочва ЕК. Имигранти пристигат предимно в страни, които не са въвели ограничения върху притока на работна ръка от други държави в ЕС. Великобритания и Ирландия са поели около 70 на сто от имигрантите от Полша и от останалите държави, присъединили се към ЕС през 2004 г. Испания и Италия са приели 80 на сто от българите и румънците.

Влиянието на притока от имигранти върху пазара на труда в отделните страни е много по-слабо от очакваното. Забелязва се леко намаление на заплатите и леко увеличение на безработицата. Най-силно въздействието на притока от имигранти се усеща при ниско платените работници, където товарът е паднал не върху местните, а върху имигранти от страни извън Съюза. Източноевропейците не оказаха практически никакво влияние върху системите за социално подпомагане, се посочва в доклада на ЕК.

Към края на 2007 г. броят на жителите на страните, присъединили се към ЕС през 2004 г., емигрирали в Западна Европа, се оценява на 2,4 на сто от общото население. Според ЕК в края на 2007 г. в Западна Европа са се изнесли общо 6,4 на сто от българите и румънците.

Най-значително е масовото мигриране от Румъния - 7,4 на сто от жителите на тази страна са емигрирали. На второ място е България с 4,1 на сто, следвана от Литва с 3,8 на сто и Полша с 3,4 на сто. Около 80 на сто от всички имигранти в Западна Европа са поляци или румънци. Според авторите на доклада бъдещите тенденции в емигрантските потоци ще се определят от въздействието на икономическата криза върху тези две страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още