fallback

Петролът поскъпна въпреки увеличението на запасите

Американският лек суров петрол отново стана по-скъп от английския сорт Брент след ралито на щатските индекси

09:18 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна за втори пореден ден и котировките се устремиха към трето поредно месечно повишение, след като надеждите на инвеститорите за възстановяване на световната икономика и повишаване на потреблението отново взеха превес.

В часовете на днешната електронна търговия на международните петролни борси в Лондон и Ню Йорк петролните фючърси с доставка през юни продължават да поскъпват, въпреки че данните на eнергийното министерство на САЩ вчера показаха, че петролните резерви на страната са се увеличили с още 4,1 млн. барела за седмицата, приключила на 24 април.

Петролните резерви достигнаха 374,6 млн. барела – най-високото ниво от септември 1990 г., което е с 15% по-високо от средната стойност за последните пет години. Седмичното увеличение се оказа два пъти по-голямо от пазарните прогнози.

В края на вчерашната борсова сесия американският лек суров петрол поскъпна с 1,05 долара до 50,97 долара за барел. По този начин поскъпването на черното злато се увеличи до 3,4 процента от началото на април и достигна 15% от началото на годината. Котировките варираха в интервала 43,83 – 53,90 долара за барел през месеца, по данни на Bloomberg.

На петролната борса в Лондон цената на барел петрол тип „Брент“ се увеличи с 1,6%, или 79 цента, за да приключи търговията при 50,78 долара.

В часовете на днешната азиатска търговия цената на американския лек суров петрол се увеличава с 1,2% до 51,58 долара за барел, а цената на брента скача с 0,6% до 51,10 долара за барел. През последните близо 3 месеца фючърсите на английския сорт „Брент“ бяха по-скъпи от тези на тексаксия лек суров петрол, което бе необичайно, поради по-високото качество на американския петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още