fallback

Щатските индекси се повишиха въпреки разочароващите данни за БВП

Всички сектори отчитат повишения, които са най-отчетливи при финансовите, добивните и енергийните компании

18:12 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борсови измерители стартираха днешната сесия с повишения, въпреки разочароващите данни за икономиката на страната, която отчете нов рязък спад през първото тримесечие на годината.

Инвеститорите успяха да открият признаци на живот в предварителните данни за брутния вътрешен продукт, въпреки че те показаха по-силен от очакванията спад от 6,1% на тримесечна база.

Добрата новина дойде от потребителския сектор, където разходите изненадващо са се увеличили с 2,2%. Техният ръст обаче не успява да компенсира рекордния спад в бизнес инвестициите, свиването на износа и намаляването на правителствените разходи.

Час и половина след старта на търговията, най-старият индекс Dow Jones IA се повишава с 2% до 8173,86 пункта. Широкият S&P 500 се движи с повишение от 2,1% до 872,73 пункта,а технологичният Nasdaq Composite увеличава стойността си с 2,3% до 1712,14 пункта.

Всички сектори отчитат повишения, които са най-отчетливи при финансовите, добивните и енергийните компании.

Днес се провежда годишното събрание на акционерите на Bank of America, след което ще стане ясно дали сегашният изпълнителен директор на банката Кен Люис ще запази своя пост. Акциите на Bank of America се повишават с над 6% към 18:00 ч. българско време.

Книжата на Morgan Stanley поскъпнаха с над 5%, след като акционерите на банката отхвърлиха предложението за разделяне на поста на председателя на Управителния съвет от този на главния изпълнителен директор.

В отбора на печелившите се наредиха също Citigroup и JPMorgan, чиито книжа поскъпнаха съответно със 7% и 3%.

Решението на Федералния резерв относно паричната политика и оценката за икономическата обстановка ще станат ясни в 21:15 ч. българско време. Мнозинството от пазарни анализатори очакват, че банката ще запази основната лихва на сегашното ниво от 0-0,25% и ще следят внимателно дали изгледите пред икономиката се подобряват.

Финансовото министерство на САЩ разкри по-рано през деня, че възнамерява да продаде нови държавни ценни книжа на стойност 71 млрд. долара през следващата седмица. С по-голямата част от средствата ще бъдат изплатени разходите по емисиите с настъпил матуритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още