fallback

Нетната печалба на Shell намалява с 62% за първото тримесечие

Ръководството на холандската компания не вярва, че цените на петрола ще се повишат през следващите 12-16 месеца

15:13 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нетната печалба на най-голямата европейска петролна компания Shell се понижи с близо 62% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2008, но все пак успя да надхвърли пазарните прогнози.

Ръководството на холандската компания смята, че цените на петрола няма да се повишат през следващите 12-16 месеца и поради това възнамерява да спести милиарди долари чрез съкращаването на разходите си през тази и следващата година.

Нетната печалба на холандката компания намалява до 3,49 млрд. долара, или 57 цента на акция, в сравнение с 9,08 млрд. долара, или 1,46 цента на акция за първото тримесечие на 2008 г. Английският конкурент British Petroleum отчете подобен спад на печалбата от 64% на годишна база.

Приходите се понижават с 49% на годишна база до 58,22 млрд. долара, главно поради атаките в Нигерия и ограниченията на добива наложени от Организацията на страните износителки на петрол.

Поевтиняването на петрола с повече от 60% през последните 12 месеца обуславя свиването на положителния финансов резултат и принуди компанията да съкращава разходите си, за да се адаптира към новата икономическа реалност, предава Bloomberg.

Въпреки това ръководството на компанията ще се придържа към решението си да увеличи тримесечния дивидент с 5% на годишна база до 42 цента на акция. Освен това Shell възнамерява да похарчи 31-32 млрд. долара за капиталови разходи до края на годината.

Акциите на Shell поскъпнаха с 0,5% на фондовата борса в Лондон, след като официалните данни се оказаха по-добри от предварителните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още