fallback

ЕК предлага свинският грип да се нарича "нов грип" заради животновъдството

ЕК се опасява, че евентуалната паника във връзка със свинския грип може да доведе до масов отказ на потребителите от свинско месо

17:55 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) предложи употребата на термина „свински грип” да бъде заменена с „нов грип”, за да се избегнат „катастрофалните последствия” за европейското животновъдство. Това е заявил днес в Брюксел еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу, цитирана от Итар-Тасс. С названието „свински грип” „можем да дадем вреден сигнал относно потреблението на свинско месо”, е подчертала Василиу.

През последните дни много страни в света взеха решение да преустановят вноса на свинско месо от Латинска Америка. ЕК се опасява, че евентуалната паника във връзка със „свинския грип” може да доведе до масов отказ на европейските потребители от консумацията на свинско месо.

По този начин може да се повтори ситуацията отпреди три години, когато в периода на избухване на „птичи грип”, европейският птицевъден отрасъл се оказа на границата на банкрута във връзка с отказа на европейците да купуват птиче месо и яйца. Тогава крупните дотации в рамките на европейската аграрна политика спасиха отрасъла.

Понастоящем експертите твърдят, че свинското месо, преминало термична обработка, не представлява никаква опасност от гледна точка на зараза със „свински грип”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още