fallback

Продължава резкият спад на международния въздушен трафик

През март пътническият трафик е намалял с 11,1% в сравнение със същия месец на 2008 г. след спад от 10,1% за февруари

17:36 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Жертва на икономическата криза, световният въздушен трафик продължава да пада през март и може да бъде засегнат допълнително в бъдеще от разпространението на свинския грип. Това заявиха днес от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в съобщение, цитирано от АФП.

„Увеличаващите се притеснения по отношение на свинския грип биха могли да имат значително влияние върху въздушния трафик“, смятат от IATA, която представлява 230 авиокомпании, или 93% от международния въздушен трафик, с изключение на нискотарифните превозвачи.

През март пътническият трафик е намалял с 11,1% в сравнение със същия месец на 2008 г. след спад от 10,1% за февруари. През март делът на заетите места в самолетите е бил средно 72,1%, което е с 5,4 процентни пункта по-малко в сравнение със същия месец година по-рано.

Транспортът на стоки, засегнат в още по-голяма степен от пътническия заради намалението и на световната търговия, също продължава да се свива, като спадът му за миналия месец е 21,4%. Това е четвърти пореден месец, в който понижението е между 21 и 24%.

„Все още е много рано да се прецени влиянието на свинския грип. Но е сигурно, че всяко нещо, което може да наруши доверието на пътниците, има негативен ефект върху бизнеса“, казва генералният директор на IATA Джовани Бизиняни. „А моментът не може да бъде по-лош, като се имат предвид всички останали икономически проблеми, с които авиокомпаниите се сблъскват днес“, допълва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още