fallback

Миланската полиция блокира 476 млн. евро в разследване срещу водещи банки

Финансовата полиция разследва сигнал за измама с активи, принадлежащи на UBS, Deutsche Bank, JPMorgan и Depfa Bank

14:48 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата полиция в Милано запорира активи на стойност 476 млн. евро, принадлежащи на банките UBS AG, Deutsche Bank AG, JPMorgan Chase & Co. и Depfa Bank. Този ход идва като част от разследването по подозрение в измама, пише Bloomberg.

Полицията е наложила запори на дяловете на въпросните банки в италиански компании, върху недвижими имоти и сметки, съобщава полицията. Действията са предприети вчера и включват запор върху имуществото на бивш високопоставен представител и консултант на общината на Милано.

Аферата е свързана със съдебен процес, който се води от кметството на Милано срещу четирите банки, след като то е изгубило значителни суми заради деривативни инструменти, закупени от тях през 2005 година. Финансовите инструменти са били суапове, с които се е разменяла фиксирана лихва по облигации за 1,7 млрд. евро срещу променлива лихва по други активи. В резултат на операциите градът е претърпял загуба от 298 млн. евро, и то до юни месец 2008 година.

Четирите банки са припечелили около 100 млн. долара от транзакциите, съобщават от полицията. Според обвинението банките са подвели общинските власти относно предимствата на закупуването на деривативните инструменти, включително за влиянието на таксите, които се начисляват по контрактите.

До момента представителите на четирите банки са отказали да дадат коментар по случая.

Причината за сключването на сделките е бил опитът на общината да редуцира цената на дълговете си и да се спомогне за финансирането на бюджетите, допълва агенцията.

По официални данни на италианското финансово министерство Милано е една от 600-те италиански общини, които са закупили общо 1 000 деривативни контракта на стойност 35,5 млрд. евро.

„Милано е важен казус, тъй като може да се използва като пример от останалите. Моментът е уникален за заемателите на средства да ограничат потенциала за загуби и да предоговорят контрактите“, смята Алфонсо Скарно от организацията на италианските финансови анализатори, цитиран от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още