fallback

Песимистичните настроения се задържаха на азиатските пазари

Банките се присъединиха към авиокомпаниите и месопреработвателите в отбора на губещите

13:04 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всички азиатски пазари, с изключение на Нова Зеландия и Индонезия, приключиха днешната борсова сесия на негативна територия. В последните часове на търговията силно пострадаха финансовите акции под натиска на притесненията за размера на допълнителния капитал, който някои щатски банки ще трябва да си набавят, за да могат да преодолеят потенциалните загуби при влошаване на икономическите условия.

За втори пореден ден в отбора на губещите попаднаха книжата на авиолиниите, компаниите от туристическия сектор и предприятията от месопреработвателната индустрия поради данните за разпространението на свинския грип в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific губи 2,1% до 87,32 пункта, като финансовите компании допринесоха за по-голямата част от понижението днес. Върху котировките натежа публикацията на Wall Street Journal, в която се съобщава, че Bank of America и Citigroup ще трябва да си набавят милиарди долари допълнителен капитал, поради незадоволителните предварителни резултати от стрес-теста.

Тревогите на инвеститорите бяха подсилени и от новината, че Световната здравна организация е повишила нивото на риск от грипна пандемия до четвърта степен по шестобалната скала.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 изтри повишенията от ранните часове на търговията и завърши със загуба от 2,7% до 8493,77 пункта. По-широкият индекс Topix загуби 2,5% до 811,99 пункта, след като стана ясно, че продажбите на дребно в Япония са намалели за седми пореден месец през март. Несигурните перспективи през пазара на труда и намаляването на доходите карат домакинствата да ограничат своите разходи.

Официалните статистически данни показаха, че търговията на дребно се е свила с 1,1% на месечна и 3,9% на годишна база през март. Годишното понижение се оказа по-слабо от пазарните прогнози, след като през февруари бе отчетен рекордният за последните седем години спад от 5,7 на сто. Вчера финансовото министерство на Япония актуализира своята прогноза за икономиката на страната и вече очаква свиване от 3,3% през текущата фискална година, предаде Bloomberg.

Книжата на японските износители отново поевтиняха, защото поскъпването на японската йена, започнало в началото на седмицата, прави техния износ по-малко конкурентен. За последния месец японската валута е поскъпнала с 2,2% спрямо щатския долар. Същевременно акциите на фармацевтичните компании продължиха да се търгуват с повишение.

На фондовата борса в Китай настроенията бяха смесени - CSI 300 се повиши с 0,2%, но с толкова се понижи Shanghai Composite. Котировките в Хонконг стигнаха триседмично дъно, след като Hang Seng загуби 1,9% от стойността си до 14555,11 пункта. Днес стана ясно, че нетната печалба на Bank of China намалява с 14,4% на годишна база през първото тримесечие на годината поради зависимостта от намаляващите цени на вноса и износа.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,6 процента след новината, че нетната печалба на една от най-големите банки в страната – National Bank of Australia, е намаляла до 2,66 млрд. австралийски долара за първото тримесечие на годината. Силният прираст на приходите до голяма степен e заличен от увеличаването на загубите от лоши кредити. Това може да се превърне в трайна тенденция при кредитните институции в страната през следващите месеци.

С понижения завършиха и босите в Тайван, Южна Корея, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Сингапур, Малайзия и Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още