fallback

Големите щатски банки лобират за по-добри оценки от стрес-тестовете

Днес е крайният срок, в рамките на който банките могат да оспорват предварителните си оценки

10:44 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководствата на деветнадесетте големи банки, които бяха подложени на стрес-тест, лобират усилено пред регулаторните органи за по-високи крайни оценки, предаде CNBC. Изключение не правят дори и тези, които са се представили най-добре, твърдят представители на финансовия сектор, пожелали да запазят анонимност.

Федералният резерв уведоми банките за техните индивидуални резултати в края на миналата седмица и им даде срок до вторник тази седмица, за да огледат предварителните оценки и да протестират, в случай че не са съгласни с тях. Крайните резултати ще бъдат съобщени на банките този петък, след което ще бъдат публично оповестени на 4 май.

Ръководствата на банките са анализирали внимателно предварителните данни през почивните дни в търсене на аргументи, с които да убедят регулаторните органи да повишат техните оценки.

Банките нямат право да разкриват информация относно стрес-тестовете, които ще покажат дали имат нужда от допълнителен капитал, за да преодолеят евентуалното влошаване на икономическата обстановка. Участващите в теста 19 банки държат половината от всички кредити на американската банкова система.

В случай че дадена банка има нужда от допълнителен капитал, ръководството ще има две опции: да набере средствата от частни инвеститори или да ги получи от държавата.

За тази цел правителството може да конвертира своите привилегировани акции, които са форма на дълг за банката, в обикновени акции, което ще увеличи основния й капитал. Държавата ще получи по-голям дял от банката и право на глас в Общото събрание. По този начин финансовото министерство ще може да помогне на банките, без да се налага да иска допълнително средства от Конгреса – молба, която вероятно законотворците в САЩ биха отхвърлили.

Според председателя на Федералната агенция за застраховане на депозитите Шейла Беър ресурсите, с които разполага финансовото министерство, са напълно достатъчни и няма да се наложи да се търсят допълнително пари от Конгреса в близко бъдеще.

Този вариант има две сериозно критикувани последици. От една страна, ще се увеличи рискът за парите на данъкоплатците, защото стойността на държавния дял ще зависи от движенията на фондовите пазари. Освен това след конвертирането на привилегированите акции в обикновени, на всяка обикновена акция ще се пада по-малък дял от активите на банката

Правителството може да отпусне допълнителна финансова помощ, използвайки останалите средства от спасителния план за финансовата система на стойност 700 млрд. долара.

Много от банките всъщност искат да се отплатят на държавата колкото се може по-скоро, поради наложените ограничения, които включват и изплащането на бонуси за ръководството. Банките, които са се представили добре на стрес-теста, ще научат дали ще имат право да се издължат на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още