fallback

Цената на петрола се стабилизира след острия спад

Свинският грип и произлизащият от него страх за туристическата индустрия и превозите не позволяват на суровината да поскъпне

08:43 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да отстъпва през изминалата нощ и котировките трайно се задържаха под 50 долара за барел. Причината за поевтиняването на суровината е страхът от свинския грип, който според анализатори ще доведе до спад в туристическите пътувания и превозите в глобален мащаб.

Черното злато все пак успя да намери подкрепа и цената му спря пропадането си от вчера следобед, когато само за часове котировките паднаха с по 5 на сто. Масираните разпродажби, които изведоха суровината под нива от 50 долара за барел бяха компенсирани за кратко в края на вчерашната борсова сесия и в крайна сметка на борсата в Ню Йорк лекият суров петрол приключи сесичта със спад от 1,41 долара до 50,14 долара за барел.

В часовете на електронна търговия обаче песимизмът отново надделява и петролът с доставка през юни се движи със спад в цената си от близо 2 на сто до 49,17 долара за барел.

Вчера на борсата в Лондон юнските фючърси за петрол от сорта Брент поевтиняха с 2,6 на сто до 50,32 долара за барел. Към момента, в часовете на електронна търговия по време на борсовата сесия в Азия черното злато се котира по 49,30 долара за барел, което е спад с още 2 на сто.

Освен върху цената на петрола, свинският грип се отрази и на цената на други основни суровини. Водени от очакванията, че заразата ще доведе до допълнително забавяне на икономическата активност, котировките на медта паднах до двуседмично дъно, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още